Kezdőlap
TELEPÜLÉS
Térkép
Megközelíthetőség
Vállalkozások
ÖNKORMÁNYZAT
Közérdekű adatok
Koncepciók, tervek
Képviselő-testület
Testületi ülések
Rendeletek
Bogyiszlói Közös
Önkormányzati Hivatal
Hirdetmények
Aktuális hírek
Ügyintézés
INTÉZMÉNYEK
Faluház
Könyvtár
Óvoda
Orvosi Rendelő
Védőnő
Házi Segítségnyújtás
Családsegítés
Posta
Falugazdász
KULTÚRA, SZABADIDŐ
Civil szervezetek
Egyház
Fácánkerti Kisbíró
Rendezvények
Fotóalbum

E vidék ősidők óta lakott volt. Első felvirágzását a római korban élte, azonban a honfoglalás után sem szűnt meg az élet. A középkorban valószínűleg az Ostffy család birtokolta.

A török időkben a hely elnéptelenedett, de területe a 17. század közepén (I. Pál Bornemissza Erzsébettel kötött házassága révén) gróf Tolnai Festetich család birtokába került.

Az egykori Fácánkert-puszta a grófi kastély köré települt, melyet 1904-1907 között építtetett Festetich gróf. Tőle vásárolta meg a hőgyészi zsidó kereskedő Kunffy család. Főként ipari növényeket termeltek a birtokon erre alapozták a szeszgyártást.

Simon major nevét hajdani birtokosáról Sina Simonról nyerte. A 19. század végi fellendülést a majorok megsokasodása jelzi (Simon-, Vadász-, Julia-, Emma-, (Iphi)Genia-, Felső-, Közép-, Kajmád puszta) Az 1920-as években a földterületnek több mint fele 3 család (Kunffy, Illés, Balogh) kezében összpontosult.

Hajdan gazdag állat és növény világ népesítette be a vidéket. Tölgyes szilfás, vadkörtés, bozótos ligeterdők uralták a tájat, amelyeket apró vadak és ragadozók (Róka-völgy, Farkas-sziget), madarak (Csirip-dülő) népesítették be, de a vadászok legkiváltképp a fácánok sokasága miatt kedvelték. 1910 körül lóvontatású iparvágányok hálózták be a területtet, 1920-ig gőzmalom is működött, melynek nyoma mára már nem látható.

A mai néven jegyzett Fácánkert 1936. október 1-jén Simonmajor és Fácánkert-puszta egyesítésével jött létre.

1968-ig mint önálló település létezett, 1969-től kezdve a rendszerváltásig közigazgatásilag Tolnához tartozott.

A rendszerváltást követően a helyi képviselő-testület első intézkedései közé tartozott, hogy az addig Tolnára járó felső tagozatos általános iskolásokat hazahozta, s 1992 szeptember 1-jétől újraindult a 8 osztályos általános iskola, valamint az óvodások részére egy új óvoda épület került felépítésre. 2000. március 30-án körjegyzőség jött létre Sióagárd községgel, a hivatali munka hatékonysága érdekében.

A település ma 3 településrészből áll Fácánkert - Fácánkert-puszta – Öregfalu

A lakosság száma 2007. január 1-jei állapot szerint 733 fő.

A település Tolna megyében, a megyeszékhelytől Szekszárdtól északra 16 km-re, Tolnától 5 km-re található. A falut átszeli a Budapest-Baja vasútvonal.

Közúton a 6-os számú főközlekedési útról lehet elérni.

Szomszédos települések:

Szedres, Tengelic, Tolna, Sióagárd

 

 
©: Takaró János: takaro@takaro.hu